пʼятницю, 20 квітня 2018 р.



Проведення ДПА в початковій школі у 2018 році
4 клас
    Заклади загальної середньої освіти самостійно визначають строки проведення державної підсумкової атестації, свята «Останній дзвоник» та випускних вечорів.
  ДПА здобувачів початкової освіти здійснюється з метою внутрішнього моніторингу якості освіти у формі підсумкових контрольних робіт з двох предметів: української мови (передбачає оцінювання результатів навчання з української мови та читання) і математики. Для проведення ДПА в закладі освіти використовуються єдині завдання, які укладають вчителі закладу освіти, відповідно до затверджених Міністерством орієнтовних вимог до змісту атестаційних завдань і затверджує керівник закладу освіти
      Орієнтовні вимоги  до змісту атестаційних робіт для учнів 4 класу
Атестація з кожного предмета проводиться письмово у формі підсумкових контрольних робіт.
     Підсумкові контрольні роботи укладають учителі початкових класів/методичні об’єднання вчителів початкових класів за єдиними завданнями для усіх класів паралелі відповідно до орієнтовних вимог до змісту атестаційних завдань. Атестаційні матеріали, що містять підсумкові контрольні роботи з української мови і математики у двох варіантах, погоджує педагогічна рада і затверджує керівник закладу освіти.
     Контрольні роботи проводяться відповідно до календарного планування на другому чи третьому уроці, окрім понеділка і п'ятниці, а також днів перед і після святкових.
    На проведення контрольної роботи відводиться 1 академічна година (один урок): 5 хв. – на пояснення змісту роботи та інструкції щодо її виконання і 35 хв. – на її виконання.
    Оцінювання підсумкових контрольних робіт здійснюється відповідно до «Критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти» (наказ Міністерства від 13.04.2011 № 329, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11 травня 2011 року за № 566/19304) та Орієнтовних вимог до контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів початкової школи (наказ Міністерства освіти і науки України від 19.08.2016 № 1009 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 21.08.2013 № 1222»).
       Зміст завдань для підсумкових контрольних робіт формується відповідно до державних вимог щодо навчальних досягнень учня/учениці, визначених чинними навчальними програмами для 1-4 класів закладів загальної середньої освіти.
При підготовці завдань для підсумкової контрольної роботи необхідно враховувати такі аспекти:
·         перевірці підлягає навчальний матеріал, що опановувався учнями впродовж навчання в початковій школі;
·         контрольна робота повинна містити компетентнісно-орієнтовані завдання різних рівнів складності;
·         кількість і обсяг завдань мають бути оптимальними для виконання впродовж часового проміжку, відведеного на контрольну роботу;
·         тестові завдання бажано формулювати в одному стилі: або у формі запитання, або спонукання;
·         завдання для проведення підсумкової контрольної роботи готують у двох рівноцінних варіантах.